A gondolat teremtő mágiája

A gondolat teremtő mágiája

Gondolni valamire annyi, mint előrevetíteni a cselekmény megvalósulását. A körülmények, az események alakulása, a fejben megszületett gondolatok következménye, ha úgy tetszik, eredménye. Ahogy vélekedem a dolgokról, ahogy elképzelem a jövőt – legyen az közeli vagy távolra mutató –, a körülmények aszerint rendeződnek.

Ez igaz a lovaglásra is. Jól tudjuk már, hogy a ló nagy tanítómester. Miközben az is igaz, hogy a ló nevelő hatása csak akkor érvényesül, ha felismerjük a tényt mely szerint mindig, minden tőlünk függ.

Minden belülről történik kifelé!

A ló-lovas párosában a ló a test, az ember pedig az agy. A lovas a gondolat, a ló a cselekedet. A cselekmény csak okozat. Ezért ha jól dolgozik a ló, az épp úgy tőlünk függ, mint ahogy az is, amikor a ló ellentmond vagy kissé kudarcos a napi lovaglás. Persze ez sem ennyire fehér vagy fekete. Mert a ló is élőlény, lehet neki is rossz napja. Ilyenkor a lovasnak feladata az alkalmazkodás és a helyzet elfogadása. Ez is fejben dől el.

Trénerként számomra a legfontosabb, lóra szállás előtt, a gondolataim tisztázása. Ha zavar van a fejben, zavaros lesz az eredmény is. Ezért létfontosságú, hogy a munka előtt rend legyen a kobak alatt.

Három kérdés segít a rendrakásban:

  • Mit?
  • Miért?
  • Hogyan?

Azaz mit szeretnék elérni aznap?
Miért is szeretném azt elérni? (Nekem fontos, vagy lónak?) Miért ülök fel?
Végül a “hogyan” kérdésre sokszor csak munka közben jön meg a válasz. Persze jó, ha van egy előzetes terv, az viszont még jobb, ha képes a lovas menet közben újratervezni.

Ez jelenti az elfogadást és a jelen megélését. Ebben az esetben kiindulópont a ló pillanatnyi állapota. Ami bizony munka közben is sokszor változhat akár egyik percről a másikra. Így képesnek kell lenni folyamatosan alkalmazkodni a ló reakcióihoz, állapotához. Az elfogadás és az újratervezés képessége nélkül könnyen zátonyra futhatunk.

Ez is csak a gondolatainkon múlik. Lovagolni annyi, mint gondolkodni. A lovas, aki képes gondolatain úrrá lenni, képes lesz lovát is “uralni”. Az ilyen lovas mágus. Lovának és saját életének mágusa.

 

Írta: Szirtes Bence
Lókiképző, a Nemzeti Lovasakadémia lovas oktatója
Forrás: Lókiképzés határok nélkül