Kultúra – Közösség – Tudás – Mesterek

Több mint lovasképzés

Akadémiánk a nemzeti lovaskultúránk és lovastudásunk ápolásának, kutatásának és átadásának helyszíne. Hisszük, hogy kultúrát csak közösségben lehet művelni, és kötelességünknek érezzük, hogy mindazt a tudást és tapasztalatot, amely lovas elődeinknél, valamint az ő munkájukat kutatva oktatóinkban felhalmozódott, továbbvigyük, átadjuk és magyar lovaskultúránkat közösen megújítsuk.

A Nemzeti Lovasakadémia életre hívását három dolog inspirálta. Mivel oktatási intézményről van szó, ezért elsősorban maga a tudás és a fejlődés áll a fókuszban. Olyan igényes lovasokat képzünk, akik az itt megszerezhető elméleti és gyakorlati tudásanyag birtokában képesek lesznek a lovaikban rejlő adottságokat felszínre hozni és kiteljesíteni.

Minden lovas csak addig tud eljutni lovával, amilyen a saját képzettsége. Jól képzett lovat és ezáltal a lóval való harmóniát csak a kiképzéselmélet részleteivel tisztában lévő, ugyanakkor a gyakorlati fogásokra is felkészített lovas képes megvalósítani. Ezért a Nemzeti Lovasakadémián egyenlő hangsúlyt helyezünk az elméleti és a gyakorlati képzésre, továbbá a személyre szabott edzésekre és az egyéni fejlődésre.

Az Akadémia létrehozását a lovaskultúra jelenkori változása is motiválta. A ló egyre inkább családtaggá válik, ezért a lovasok döntő többsége nem a versenyeken elért eredményekre áhítozik, hanem a saját lovával megélt harmóniára.

A klasszikus (iskolajármódok lovaglására is képes) stílus egyre gyorsabban terjed világszerte, s ebben az új trendben a könnyed magyar stílus a „legdivatosabb“. Olyan csillagállás közeledik, amikor a hagyományos magyar lovaskultúra lesz az etalon, s ezt nekünk, magyaroknak kell elsősorban követnünk.

Nemzeti hagyományaink – egy kis történelem

Napjainkban egyre inkább divat a két világháború közötti magyar lovaskultúra, elsősorban az Örkénytáborban működő lovasok elismerése. A tisztelet, a hajdani lovasok méltatása mellett azonban nem lehet teljes, ha nem tesszük fel a kérdést, hogy mitől voltak sikeresek elődeink, miért váltak az európai és a nemzetközi lovaskultúra meghatározó szereplőivé...

Tovább a teljes cikkre »

Mit kínál a Nemzeti Lovasakadémia?

Mindenkit szívesen várunk akadémiánkon, akik helyes lovasérzéssel szeretnének lovagolni: igényes élménylovasokat és szakembereket Magyarországról és a határon túlról egyaránt.

A képzés 3 éves. A tanévenként 10 hónapos, 140 órás oktatáson egyforma hangsúly helyeződik az elméleti és a gyakorlati ismeretek elsajátítására. Arra törekedtünk, hogy a hallgatók számára legkényelmesebb oktatási formát válasszuk, ezért ötvöztük a csoportos képzést az egyéni, testreszabott gyakorlati foglalkozásokkal. Hiszünk a csapatszellemben és a közösségben történő ismeretátadásban, ugyanakkor tudjuk, hogy nincs két egyforma képességű ló és lovas, ezért az edzések egyénileg, az oktatói csapatból választott lovaglótanárral folynak.

A képzés havonta egy teljes szombati napot vesz igénybe, az edzések időpontja szabadon választható. Mivel a képzés során tényleges lókiképzés folyik, továbbá minden tanév a lovas és a kiképzett ló vizsgájával zárul, ezért a résztvevők csak saját vagy általuk lovagolt lóval jelentkezhetnek. A lovat azonban nem szükséges az elméleti képzés helyszínére szállítani, az edzések helyszíne a lovaglótanárral egyeztetett helyszínen történik.

Minden tanév végén elméleti és gyakorlati vizsgát kell tenni. A vizsga helyszíne a Kajászó-Szentpéterpusztai Lovarda. Az akadémia elvégzésével a hallgatók klasszikus és átfogó lókiképzői ismeretekre, valamint magas szintű lovastudásra tesznek szert.

További részleteket tudhat meg ide kattintva a Képzés oldalon.

A nyereg mámora

Akkor, amikor a ló testében és lelkében teljesen elengedetté válik, valami egészen különös, örömteli érzés ömlik el rajta. Ez az érzés végigáramlik a lovason is, lelkén akár órákig tartó mámoros kábulat lesz úrrá. Ez az az érzés, ami rabságban tartja a lovast, ami újra és újra közös munkára, a harmónia megtalálására sarkallja. Amikor pedig megleli, szinte alig lehet az együttlétet abbahagyni. Ilyenkor lóról szállva azt érzi, már szállna is vissza, és remegve várja a következő alkalmat, mikor újra együtt lehet lovával.

Dr. Gőblyös István

A képzésről röviden

Az elméleti képzés minden évben öt oktató részvételével zajlik. A tudásanyag kiterjed a lókiképzés átfogó elméletére, az etológiára, az anatómiára, a lovas önismeretre, a kommunikációra, a konfliktuskezelésre, az állategészségügyre, a tartástechnológiára, valamint a művészeti ábrázolásokra, mint a magyar lovaskultúra megismérésének eszközére.

A gyakorlati képzésen az első tanév a kézen történő munkára, a második tanév a campagne lovaglásra, a harmadik tanév a nyeregből történő hosszhajlítások megtanítására fókuszál lépésben és ügetésben.

További részleteket és a részletes, hároméves tantervet is megismerheti ide kattintva a Képzés oldalon...

A jelentkezés menete

A Nemzeti Lovasakadémia iránt érdeklődőknek 2019. április 27-én szombaton nyílt napot tartunk a képzés helyszínén, a Kajászó-Szentpéterpusztai Lovardában. A nyílt napon való részvétel a leendő hallgatók számára természetesen nem kötelező, azonban ajánlott, hiszen mind az elméleti, mind a gyakorlati oktatókkal találkozhatnak és feltehetik kérdéseiket a képzéssel kapcsolatban.

Felvételi nincs, az akadémia képzésére online lehet jelentkezni, az alábbi gombra kattintva.

"Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog,
ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának."
Kodály Zoltán

Témajavaslatok erre az oldalra, egy-egy különálló szövegblokkban:

Az akadémia szelleme

Alapítás célja, alapítók és a csatlakozok xxx

Az oktatás jellege (oktatási forma)

Nem arra gondolok, hogy az akadémia képzése hároméves, de azért azt is elmondhatjuk megint. Inkább azt kellene tisztázni, hogy ez nem egy online tanfolyam, de nem is egy bentlakásos iskola, ami folyamatosan leköt. Fontos lenne tisztázni azt is, hogy leginkább hétvégi elfoglaltságot jelent, bár persze elméletet tanulni és edzeni máskor is kell, de azok idejét az ember szabadon osztja be. Ilyesmik villantak be: "Arra törekedtünk, hogy a hallgatók számára legkényelmesebb oktatási formát válasszuk, ezért ötvöztük a csoportos képzést az egyéni, testreszabott gyakorlati foglalkozásokkal. Hiszünk a csapatszellemben és a közösségben történő ismeretátadásban, ugyanakkor tudjuk, hogy nincs két egyforma képességű ló és lovas sem, ezért az edzések egyénileg folynak.". Vizsgákról és elméleti tesztről a szokásos egy mondat.

Máshol írtuk, hogy saját ló kell, de azt nem tisztáztuk, hogy a lovat kell-e, hogy magával hozza a szombati napokon kajászóra vagy sem. Én úgy értettem, hogy nem, mivel akkor tanteremben ülnek vagy István bemutatóját bámulják. Minek akkor oda saját ló? Ez pl. szerintem most még totál félreérthető, ugyanakkor fontos, hiszen lovat kajászóra hordozni nem 2 forint.

Tanterv (nem biztos, hogy ezzel a címmel)

Itt röviden meg kéne említeni a lényeges pontokat, aztán átlinkelni a Képzések menüpontba. Az első tanév a kézen történő munkára, a második tanév a campagne lovaglásra, a harmadik tanév a nyeregből történő hosszhajlítások megtanítására fókuszál lépésben és ügetésben.

Magasiskola

Ez akár egy plusz infót adó oldalsó dobozba is kerülhetne, mint ahogy a 'Tudtad-e..." szövegek szoktak.

Oktatók és lovasedzői hálózat

Szokásos egy-két mondat a nagynevű mesterekről, ami átlinkel az oktatók oldalra + Az elmúlt években tudatosan képeztünk ki olyan lovaglótanárokat, akik képesek ezt meg azt csinálni. A hálózatot is azért hoztuk létre, hogy minél kevesebbet kelljen Kajászóra utazni, és többet lehessen edzeni, tanulni.

 

A jelentkezés menete

Furcsának tűnhet, de konkrétan, majdnem hogy pontokba szedve le kell írni, maguktól nem fogják átlátni az emberek, csak össze lesznek kavarodva.

  • Online jelentkezési lap kitöltése (itt megjegyezhetjük, hogy lesz a Nyílt nap, ahol jobban megismerhet bennünket, vagyis legalább arra jelentkezzen ha még nem biztos magában)
  • Tandíj előleg befizetés

Egyebek
ezek már csak extrák

Szakmai Testület és támogatók

Itt szólnánk azokról az idősebb mesterekről, akik mint oktató nem vesznek részt a munkában, de szakmai tanácsokkal ellátnak bennünket. Plusz némelyikük tagja a Vizsgabizottságságnak. Első körben nem muszáj konkrét neveket sem említeni, már az is jobb a semminé ha csak általánosságban említjük, hogy van ilyen, és nem Isván "one man show"-járól van itt szó.

Nemzeti Lovaskultúra Napja

Ezt azért lenne érdemes kiemelni, mert nevében hasonlít az akadémiához. Csinálok neki valami logó-szerűséget is, hogy komolyabbnak tűnjön.

NLA HUB - Tudásbázis

Ugyanaz az 1-2 mondat, ami a HUB-ba is kéne arról, hogy mi ez, miért hoztuk létre, stb. Átlinkelés lesz. Fontos is, mert a HUB menüpontja legfelül van, vagyis csak akkor látszik ha legfelül nézelődik az oldalon, de ha lejebb scrollozott már nem. Emiatt a HUB-hoz vezető linket máshova is kell majd rakni.