Készülődés a télre 2/2. rész

Készülődés a télre 2/2. rész

Bármennyire is furcsának tűnik elsőre, a lovak – a legtöbb emberrel ellentétben – sokkal jobban szeretik a hűvösebb évszakokat, mint az izzasztó nyári meleget. Ősszel „megkezdik” a felkészülést a téli időszakra, a szervezetükben változások indulnak el. Ebben segíthetjük is őket, de akaratlanul gátolhatjuk is alkalmazkodási folyamataikat.

Nézzük, mit tehetünk értük ősszel!

2. rész

Mit tehet az ember?

A testhőmérséklet fenntartásához szükséges extra kalóriákat többlet takarmányozással biztosíthatjuk a hűvösebb hónapok beköszöntével. Az ad libitum széna etetése folyamán adhatjuk meg a lovunk számára a megfelelő belső fűtés lehetőségét.  A szemes takarmányokról azt tartják a kutatók, hogy emésztésük során nem termelődik túl nagy extra hő, hiszen többnyire a vékonybélben történik a „feldolgozásuk”, a magas cellulóztartalmú szálasokhoz képest viszonylag rövid idő alatt – így igazi fűtőértékkel nem járulnak hozzá a hőháztartáshoz. Figyelembe kell azonban venni az egyedi igényeket, hiszen másra van szüksége egy idős lónak, mint mondjuk egy erőtől kicsattanó fiatal póninak! Bizonyos esetekben olajokkal és speciális étrend kiegészítőkkel gondoskodhatunk a rosszabb kondícióban levő lovaink télre való felkészítéséről.

Bár a lovak kiválóan alkalmazkodnak a hőmérséklet változásaihoz természetes körülmények között, mindenképpen szükségük van „menedékre”. Lehet az egy szélvédett beálló, nyitott futóistálló – tulajdonképpen bármi, aminek van három oldala és teteje, megfelel a ló kényelmi szempontjainak a viszontagságos időjárási körülmények között is. Fontos, hogy belül száraz legyen, lehetőleg szalmával bealmolva. Ezek a menedékek a nyári hőségben is jó szolgálatot tesznek hőszabályozás szempontjából – csak akkor pont fordítva: a tűző nap hevétől és a rovaroktól védenek. Méretüknek alkalmazkodnia kell az ott élő lovak csoportjához, lovanként 10 négyzetméternyi területet ajánlatos számolni.

A lótakaróval csínján kell bánni! Egy egészséges ló – ha alkalma van rá – novemberre megnöveszti a téli szőrzetét és minden gond nélkül megbirkózik a hideg idővel. A takarózott, trimmelt, beteg és idős lovaknak azonban általában szükségük van lótakaróra ahhoz, hogy fenn tudják tartani a megfelelő testhőmérsékletet. Gondosan ügyeljünk arra, hogy a takaró jól illeszkedjen a lóra, ne okozzon sérüléseket, feltöréseket a bőrön. Mindig legyen száraz, és csak a teljesen visszaszáradt lovat takarjuk  lótakaró kedvez a bőrbetegségeknek, erre is különös figyelmet kell fordítani!

Az istálló szellőztetése télen is rendkívül fontos! A lovak számára kevésbé lényeges a meleg, mint a tiszta és friss levegő. A téli légúti problémák, köhögések többnyire a rosszul szellőztetett istállók eredménye és nem a megfázásé, néhány ló kifejezetten érzékeny lehet a levegőben keringő allergén elemekre. Az almolást, szénázást, takarítást érdemes arra az időszakra időzíteni, amikor a lovak nem tartózkodnak benn a helyükön.

Az itatás nemcsak az elfagyott csapok miatt jelenthet nehézséget, hanem a lovak vízfogyasztása tekintetében is. Többféle technológia létezik ma már az ivóvíz felmelegítésére, érdemes utána járni, kinek melyik a legmegfelelőbb megoldás. Az ásványi anyag pótlását biztosító só tömbök mindig legyenek elérhetőek a lovak számára, hiszen még az elfogyasztott folyadék mennyiségét is pozitívan befolyásolják.

A megfelelő vakcinázásról és féreghajtásról sem szabad elfelejtkezni! A hideg időszak megterheli a szervezetet, főleg az idős lovakét. Egyes lovaknál stresszt is jelent, ami az immunrendszerre hat negatívan, így különféle fertőzések, betegségek kialakulásának kedvez. A fogak ellenőrzése különösen fontos ebben az időszakban, hiszen a testhőmérséklet és kondíció fenntartásához szükséges rágáshoz elengedhetetlen az épségük.

A lovak, ha tehetik, szívesen töltik a szabadban az idejüket; még a számunkra legelviselhetetlenebb időjárási körülmények között is szükségük van a friss levegőn való mozgásra. A hidegben felélénkülnek, szívesen játszanak társaikkal, keresgélnek táplálékot vagy hemperegnek a hóban. Amennyire módunk van rá, adjuk meg nekik a lehetőséget arra, hogy télen is lóként viselkedhessenek!

 

A cikk forrása:
Tóth Bettina: Gondolatok a lovak viselkedéséről – Készülődés a télre
Lovas Nemzet (2016. november, 38-39 oldal.)

Fotók:
Tóth Bettina