Kompromisszum nélkül

Kompromisszum nélkül

Nemzeti Lovasakadémia – maga a kompromisszum nélküliség

A magasiskola és a campagne iskola különbsége:

  • A magasiskolában (akadémián) az elsődleges segítségek használatának kizárólagossága, az üléssel történő kizárólagos lovaglás a cél, míg a campagne iskolában a másodlagos segítségek (szár, csizma, hang, pálca) folyamatos használata nem kizárt. Ez egyfajta kompromisszum. A kiképzés során a magasiskolában is alkalmaznak másodlagos segítségeket, de használatuk célja az elsődleges segítségek megerősítése, érvényre juttatása.
  • A campagne iskolában a kompromisszum felvállalásának célja az, hogy rövidített idő alatt (és csökkentett költségekkel) történjen a lovak és lovasok képzése. Viszont ennek eredményekét a campagne iskola meg kell, hogy elégedjen kiváló lovak és lovasok képzésével, ezzel szemben a magasiskolában a cél maga a tökéletesség, a magasiskolában a lovat a lovas “testrészévé” nevelik, a magasiskolában kentaurokat “gyártanak”. Katonai szempontokkal magyarázva, a magasiskola lovasát egyéni küzdelmekre, párharcokra, elit katonának nevelik, a campagne iskola lovasát tömegharcra, elsöprő rohamokra, minden akadály tömeges leküzdésére készítik fel. (Amikor a XVIII. század elején megszűnt az egyéni teljesítmények fontossága, a katonai ló és lovasképzés egyre inkább a campagne kiképzés felé tolódott el.) A magasiskolában mind a lovasok, mind a lovak tekintetében kizárólag egyéni képzés zajlik, mégpedig időkorlát nélkül, mert a magasiskola nem formai, hanem tartalmi kérdés. Az elit harcos, a magasan képzett lovas akadémiai képzést kap mióta a lovat háziasították.
  • A magasiskolai lókiképzés hat-tíz év, ezt rövidíti le a campagne iskola három-öt évre a másodlagos segítségek használatának kompromisszumával.
  • A kompromisszum hatására nem csak a lovak kiképzési ideje, hanem használati időtartamuk is radikálisan csökken, mert a csak kiváló, de nem tökéletes mozgáskultúra gyorsítja a lovak testének elhasználódását (és a lovasokét is).
  • A campagne iskola kompromisszumos stílusa a lovasérzésben, a kiképzési tapasztalatokban is korlátos eredményre vezet, a magasiskolában a lovaskultúra kompromisszumok nélküli teljességét művelik, hogy azt a maga teljességében tudják átadni a következő generációnak.

 

Írta: Dr. Gőblyös István
Nemzeti Lovasakadémia szakmai vezetője
Forrás: zablaeskengyel.blog.hu