Mit tanítsunk?

Mit tanítsunk?

Tanítsuk lovasainkat gondolkodásra! Tanítsuk meg őket a lovaglás közben keletkező érzések beazonosítására! Mit érez a kézben, mit a csizmákon keresztül vagy akár az ülőcsontokon át? Továbbá, tanítsuk meg a lovasokat a ló helyes szárhoz lovaglására, az egyensúly, egyenesség, elengedettség kialakítására a helyes ütem megtartása mellett!

A ló állapotának kialakítása nélkülözhetetlen fontosságú. Ezt megtanulni csakis úgy lehet, ha törekszünk rá, ha gyakoroljuk, ha érzékennyé válunk a ló állapotának különféle szintjeire. Megfelelő állapot mellett lehet csak könnyedén lovagolni az egyes feladatokat vagy akár az átmeneteket.

A jó állapot biztosítja ló és lovas között a harmóniát. Ehhez pedig szükséges a tág keret a hosszú nyak. Ez kell ahhoz, hogy mind a hátsó lábak, mind a ló háta, nyaka egyformán bekapcsolódjon a munkába. Ha ez megvan, jöhetnek a manőverek.

Fontos hogy, minden lovas már fiatal korban megtanulja ezt a logikát, nem csak ló miatt, hanem azért is hogy mindig örömét lelje a lovaglásban. Mert az állapot adja, a harmóniát, a harmónia meg az örömöt.

Jó tanítást!

 

Írta: Szirtes Bence
Lókiképző, a Nemzeti Lovasakadémia lovas oktatója
Forrás: Lókiképzés határok nélkül