Önismeret a Lovasakadémián 2/1. rész

Önismeret a Lovasakadémián 2/1. rész

Önismeret lovasoknak?

1. rész

 

Talán a legfurcsább téma a Nemzeti Lovasakadémia képzési palettájában az önismeret. Most már az első év tapasztalatai alapján látom, hogy hogyan értették meg a résztvevők ennek a témának a jelentőségét, létjogosultságát és gyakorlati hasznát lovas munkájukban.

Felidézve az első előadást, most is látom a kétkedő arcokat és a kérdő tekinteteket. Mi ez? Mire jó nekem? Atya ég, ebből is lesz vizsga? A harmadik órán, már a hallgatók találták meg a párhuzamokat az önismeret, a kompetenciák és a lovas tevékenységük között és élvezettel lubickoltak a személyiség típusok, a tanulás folyamata vagy akár a hogyan tanulhatunk lovainktól témákban.

Gondolatébresztőnek nézzük meg mit is jelentenek a fogalmak.

 

Önismeret

„Az önismeret egy olyan önmegismerési folyamat, amely során feltárjuk személyiségünk jellemzőit, képességeinket, szándékainkat, érzelmeinket, gondolatainkat és mindezek együttes működését. Az önmegismeréshez szükség van őszinteségre, hogy be tudjuk vallani magunknak azokat az igazságokat, amelyek bevallása fájdalommal jár.”

Nos, ez az egyik jellemző, ami miatt az emberek egy része el sem indul az önismereti úton. Féltjük magunkat – ami persze teljesen normális dolog -, de közben korlátozzuk is a fejlődésünket. Ezt megértve bátrabban tudunk szembenézni gyengeségeinkkel és hajlandók leszünk változni is. Nem baj, ha mindeközben egy támogató és a változási folyamatban segítő környezet vesz körül bennünket, akik motiválnak és nem visszahúznak.

A gyakran hallott kompetencia szó, egy gyűjtőfogalom, a

  • tudás
  • képességek, készségek
  • szociális szerepeink
  • én-képünk
  • személyiségünk
  • motivációink együttesét jelenti.

A kompetencia fogalmának használata nem túl régi, de felismerése elég jelentős változást hozott az oktatásban. Szakítottunk segítségével a korábbi megfogalmazásokkal és a „kompetenciát mérd, ne az intelligenciát” irány lett követendő.

Kompetenciáink között vannak könnyebben és nehezebben fejleszthető területek. Könnyebben változtatható például a tudás bővítése, ehhez csak néhány könyvet kell elolvasnunk és megértünk a leírtakat, a legnehezebben változtathatók és megismerhetők a motivációink. A sok elvárás, megfelelés, álarc közt gyakran nagyon mélyre kerülnek igazi mozgatórugóink és komoly feladat felkutatni őket. Ebben a folyamatban hatékonyan segíthetnek lovaink.

 

Cikk: Szabó Emese

Fotók: Bartha Zsolt és Chripkó Lili