Önismeret a Lovasakadémián 2/2. rész

Önismeret a Lovasakadémián 2/2. rész

Önismeret lovasoknak?

2. rész

 

Vissza-visszatérő kérdés, hogy van a lovaknak is személyisége?

„Az egyed – legyen az ember vagy ló -, jellemző testi, szellemi szociális tulajdonságainak összessége, ami meghatározza a rá jellemző viselkedésmódot. Személyiségünknek vannak állandó, genetikailag meghatározott és változó, tanulással, szociális tanulással változtatható elemei.”

Az etológia mára már elfogadja, hogy a lovak is rendelkeznek személyiséggel. Ők is lehetnek introvertáltak (befelé fordulók) vagy extrovertáltak (kifelé fordulók), lehetnek melankolikusak, szangvinikusak, flegmatikusak vagy kolerikusak.

A személyiség-típusok ismerete és gyakorlatba ültetése komoly segítség lehet a ló kiválasztásban vagy akár a kiképzés során is. Persze mondhatjátok, hogy idővel ló-lovas e nélkül a tudás nélkül is idomulnak egymáshoz, de nem mindegy, hogy milyen testi, lelki sérülések árán csiszolódunk össze. Ebben segít, ha ismerjük a saját jellemzőinket, korlátainkat és a lovunkét is. Nem szégyen nem-et mondani egy olyan lóra, akinek a reakciói végletesen távol állnak tőlünk. Nem tudunk minden lóval dolgozni. Ez nem elszántság és szeretet kérdése, hanem biztonsági. Ezt fel kell ismerjük és fel kell vállaljuk magunk és a körülöttünk levők előtt is. Ehhez önismeret és bátorság is kell.

Mint korábban írtam az Akadémia hallgatói egyre inkább felismerték a párhuzamokat az önismereti téma és lókiképzői munkájuk között. Izgalmas kérdés, hogy miért lovazunk és miért épp abban a stílusban, felfogásban tesszük azt? Mit akarunk kifejezni a lovunkkal a külvilág felé? Mit akarunk mutatni magunkról a lovardában a kemény stílussal, a hanyagsággal, a durvasággal vagy épp a ló „pöcögtetéssel”, ahogy a földi munka elneveződött.

Milyen viszonyban van a külcsín és a belbecs ló és lovas közt? Melyikre fektetünk nagyobb hangsúlyt, akár a mindennapjainkban is?

Ilyen és még ehhez hasonló kérdésekre keresik az Akadémia hallgatói a válaszokat májustól, immáron az önismeretet már kommunikációval is kiegészítve.

 

Cikk: Szabó Emese

Fotók: Bartha Zsolt és Chripkó Lili