Ördögi kör

Ördögi kör

“Circulus vitiosus” avagy a lovaglás az élet analógiája

A kiképzésben zajló folyamatok kétfélék lehetnek. Az egyik, amikor a folyamat iránya egyenesen előre mutat, egyik követ rakva a másik elé, lépegetünk előre.

A másik folyamat kört ír le. Azaz visszatér önmagába és ugyanazon a nyomvonalon újra futja magát. Ezt hívom ördögi körnek. Ebben az esetben nincs fejlődés. A lovas nem érti hol a baj, a ló nem érti, mit kérnek tőle. Ilyenkor úgy tűnhet, hogy a ló ellenkezik lovasa ellen, pedig csak küzd magáért.

A küzdelem legtipikusabb módja az állkapocs és a hátsó lábak közti hosszirányú tengely mentén valósul meg. Ebben az esetben a ló először a lovas nyomására engedve elbújik szár mögé, hátát beejtve, testét elferdítve, hátsó lábaival kitámasztva. Ezt a pozíciót nem sokáig bírja, mert valójában nagyon kényelmetlen a lónak, csak átmeneti megoldást nyújt a nyomás elől való kitérésre. Mikor nem bírja tovább, jön az ellenkezés. Ennek több formája is lehet. Derült égből villámcsapásként bakol, vagy hirtelen kifeszülve kéz ellen rohan. Esetleg épp csak annyi, hogy nem reagál a felvételekre.

Ez az állapot magát generálja magát körkörösen lépésről lépésre, újra meg újra. Az állkapocs megfeszül, a nyak megtörik, a hátsó lábak a lovas keze ellen dolgoznak. A lovas, akaratán kívül tovább gerjeszti a folyamatot. Ez bizony egy ördögi kör – circulus vitiosus! Egészen addig tart ez az állapot, míg a lovas rá nem eszmél a radikális változtatás szükségszerűségére. Mert egy rossz helyzet csak rossz eredményeket hozhat. Tehát csak tiszta lappal lehet elindulni a jó irányba. Vagyis javítani csak akkor lehet, ha a helyzetet berekesztve új szituációt teremtünk a páros helyzetében.

Ebben az esetben a helyes megoldás, ha a ló ilyetén járatását beszüntetve neki látunk az állkapocs mobilizálásának, majd a vállakat egyenesre igazítva lovunkat előre lovagoljuk az ütem megtartása mellett. Egészen addig, amíg a hátsó lábak végül súlypont alá lépve biztosítják a lengő hátat, a hosszú nyakat, mobilis állkapcsot eredményezve. Így lovunk egyensúlyba kerülve, figyelmesen és együttműködően fog reagálni a lovas segítségekre. Ezzel a folyamat az ördögi kör helyett, a hátsó lábakból kiindulva csakis egyenesen előre mutat.

 

Írta: Szirtes Bence
Lókiképző, a Nemzeti Lovasakadémia lovas oktatója
Forrás: Lókiképzés határok nélkül